NOVÉ TRIEDY NEBEZPEČNOSTI pre látky a zmesi v EÚ

NOVÉ TRIEDY NEBEZPEČNOSTI pre látky a zmesi v EÚ

NOVÉ TRIEDY NEBEZPEČNOSTI pre látky a zmesi v EÚ

EÚ uverejnila delegované nariadenie, ktorým sa mení a dopĺňa nariadenie CLP a ktoré stanovuje nové triedy nebezpečnosti a kritériá na klasifikáciu, označovanie a balenie látok a zmesí.

Vzťahuje sa na všetky chemické látky a zmesi uvádzané na trh EÚ podľa nariadenia REACH. Vzťahuje sa aj na účinné látky v biocídnych výrobkoch a prípravkoch na ochranu rastlín, ktoré majú zvyčajne prioritu pre harmonizovanú klasifikáciu v EÚ.

Agentúra ECHA poskytuje rady týkajúce sa nových tried nebezpečnosti pre látky a zmesi.

Dňa 20. apríla 2023 nadobudnú účinnosť tri nové triedy nebezpečnosti pre klasifikáciu, označovanie a balenie (CLP) látok a zmesí. Agentúra ECHA zverejnila informácie o dátumoch pre žiadosti a súvisiace usmernenia.

Európska komisia aktualizovala nariadenie o klasifikácii, označovaní a balení o nasledujúce triedy nebezpečnosti:

  • endokrinné disruptory (ED) pre ľudské zdravie a pre životné prostredie;
  • perzistentné, bioakumulatívne a toxické (PBT); vysoko perzistentné a vysoko bioakumulatívne (vPvB); a
  • perzistentné, mobilné a toxické c (PMT); vysoko perzistentné a vysoko mobilné (vPvM).

Spoločnosti a orgány členských štátov môžu používať aktuálne pokyny na identifikáciu endokrinných disruptorov a na posúdenie PBT (perzistencia, bioakumulácia, toxicita), kým nebudú aktualizované pokyny na uplatňovanie kritérií CLP. Očakáva sa, že budú pripravené v roku 2024. V prípade potreby zabezpečia, aby ich dokumentácia zodpovedala požiadavkám na informácie.

Aké sú povinnosti spoločností po nadobudnutí účinnosti delegovaného nariadenia Komisie (EÚ) 2023/707 z 19. decembra 2022?

Weblink: https://qnapublic.echa.europa.eu/?ids=2006

Odpoveď:

Po nadobudnutí účinnosti delegovaného nariadenia 2023/707 (20. apríla 2023) by mali výrobcovia, dovozcovia, následní užívatelia a distribútori zvážiť nasledujúce úlohy, aby splnili svoje povinnosti. Presné poradie a načasovanie bude závisieť od konkrétneho scenára každého prevádzkovateľa:

  • ak uvedie na trh látky alebo zmesi;
  • či sú alebo nie sú členmi spoločného predloženia;
  • či je ich látka alebo zmes už uvedená na trh alebo nie atď.

Zoznam nie je úplný, ale uvádza hlavné úlohy, ktoré nový právny text vyvolal.

Preskúmať klasifikáciu a označovanie látok a zmesí v ich portfóliu podľa kritérií nových tried nebezpečnosti. Mali by použiť všetky dostupné informácie pre vlastnú klasifikáciu.

Vezmite na vedomie prechodné obdobia pre látky a zmesi, a zaistite, aby ste splnili svoje povinnosti najneskôr k týmto dátam. Prechodné obdobia umožňujú splniť požiadavky skôr a vyhnúť sa problémom na poslednú chvíľu.

Ak sa podieľate na spoločnom predložení registrácie látky podľa nariadenia REACH, začnite diskusiu, aby ste sa dohodli na klasifikácii a označení Vašich látok. Bez zbytočného odkladu aktualizujte registračnú dokumentáciu, ako je uvedené vo vykonávacom nariadení 2020/1435.

Ak ste členom skupiny výrobcov/dovozcov na účely oznámenia klasifikácie a označenia, začnite diskusiu za účelom dohody o klasifikácii a označovaní Vašich látok. Aktualizujte zodpovedajúcim spôsobom oznámenia do zoznamu klasifikácií a označení.

Kontaktujte ostatných oznamovateľov rovnakej látky a dohodnite sa na novej klasifikácii a označení. V takejto komunikácii môže pomôcť vedúci spoločného predloženia alebo vedúci skupiny výrobcov/dovozcov, ak ste členom niektorej z týchto skupín.

Upravte štítky pre látky aj zmesi.

Ak je to relevantné, aktualizujte všetky oznámenia na toxikologické centrá, ktoré ste v minulosti vykonali, o nové informácie o nebezpečnosti.

Zvážte, či je potrebné nové oznámenie do toxikologického centra. Zmesi, ktoré predtým neboli klasifikované pre ľudské zdravie ani fyzikálnu nebezpečnosť, môžu byť od 1. mája 2026 klasifikované z hľadiska nových rizík pre ľudské zdravie.

Aktualizujte Vaše karty bezpečnostných údajov (SDS) s novou klasifikáciou a označovaním a všetkými relevantnými novými informáciami, ktoré zohľadňujú nové nebezpečenstvá. Môže byť potrebné zostaviť KBÚ pre látky alebo zmesi, ktoré predtým neboli klasifikované.

Pripravte sa na zostavenie KBÚ a jeho poskytnutie na požiadanie, pokiaľ Vaše zmesi nie sú klasifikované, ale obsahujú látku v množstve 0,1 % alebo viac endokrinného disruptora kategórie 2 a nie sú určené pre širokú verejnosť.

Prechodné obdobia:

Celý článok z ECHA: https://echa.europa.eu/sk/-/echa-provides-advice-on-new-hazard-classes-for-substances-and-mixtures

EKOTOX stránky REACH: https://ekotoxcenters.eu/reach/