Ukrajina prijala nariadenie REACH: Registrácie splatné od roku 2026

Ukrajina prijala nariadenie REACH: Registrácie splatné od roku 2026

Ukrajina prijala nariadenie REACH: Registrácie splatné od roku 2026

Ukrajina oficiálne prijala nariadenie REACH, čo predstavuje významný krok pri zosúlaďovaní jej noriem chemickej bezpečnosti s normami Európskej únie. Tento krok vyžaduje, aby spoločnosti pôsobiace na Ukrajine registrovali svoje chemické látky, čím sa zabezpečí dostupnosť komplexných informácií o bezpečnosti a používaní týchto látok.

Dôležité termíny registrácie:

  • 1. októbra 2026:
    • Látky pri ≥1 000 t/rok
    • CMR látky (kategória 1A a 1B) pri ≥1 t/rok
    • Látky veľmi toxické pre vodné organizmy (akútne alebo chronické) pri ≥100 t/rok
  • 1. júna 2028:
    • Látky pri 100 – 1 000 t/rok
  • 1. marec 2030:
    • Látky pri 1 – 100 t/rok

Nariadenie REACH: REACH je skratka pre registráciu, hodnotenie, autorizáciu a obmedzovanie chemikálií. Ide o komplexné nariadenie EÚ zamerané na ochranu ľudského zdravia a životného prostredia pred rizikami, ktoré predstavujú chemikálie.

Časový harmonogram registrácie: Spoločnosti na Ukrajine musia začať proces registrácie, pričom všetky potrebné registrácie majú byť vykonané do roku 2026. Tento časový harmonogram poskytuje podnikom jasný rámec pre dodržiavanie predpisov.

Rozsah a vplyv: Nariadenie sa vzťahuje na všetky chemické látky vyrábané, dovážané alebo používané na Ukrajine. Patria sem chemikálie používané v priemyselných procesoch, ako aj chemikálie, ktoré sa nachádzajú v každodenných výrobkoch, ako sú čistiace prostriedky, farby a predmety, ako sú odevy a nábytok.

Výhody: Prijatím nariadenia REACH sa Ukrajina snaží zlepšiť verejné zdravie a ochranu životného prostredia. Nariadenie podporuje bezpečnejšie zaobchádzanie s chemikáliami, znižuje počet nebezpečných látok a podporuje používanie bezpečnejších alternatív.

Čo to znamená pre podniky:

  1. Požiadavky na dodržiavanie predpisov: Spoločnosti musia identifikovať a riadiť riziká spojené s látkami, ktoré vyrábajú a uvádzajú na trh na Ukrajine.
  2. Zdieľanie údajov: Podniky si budú musieť vymieňať údaje o vlastnostiach a použití svojich látok spolu s usmerneniami o bezpečnom zaobchádzaní.
  3. Regulačná podpora: Podniky môžu požiadať o pomoc a podrobné usmernenia od ukrajinských regulačných orgánov, aby sa uistili, že spĺňajú požiadavky nariadenia REACH.

Toto prijatie znamená záväzok Ukrajiny sprísniť normy chemickej bezpečnosti a integrovať sa s európskymi normami, čím v konečnom dôsledku podporí bezpečnejšie životné prostredie pre svojich občanov a ekosystémy.

https://mepr.gov.ua/wp-content/uploads/2024/07/Tehnichnyj-reglament-shhodo-bezpechnosti-himichnoyi-produktsiyi.pdf