Schválenie technických predpisov o kozmetických výrobkoch na Ukrajine

Schválenie technických predpisov o kozmetických výrobkoch na Ukrajine

Schválenie technických predpisov o kozmetických výrobkoch na Ukrajine

Technické nariadenie o kozmetických výrobkoch vychádza z nariadenia (ES) č. 1223/2009 o kozmetických výrobkoch prijatého 30. novembra 2009. Toto nariadenie definuje požiadavky na bezpečnosť, kvalitu a označovanie kozmetiky vstupujúcej na ukrajinský trh a v súlade s uznesením kabinetu ministrov Ukrajiny č. 65 z 20. januára 2021 nadobúda účinnosť  3. augusta 2024. Uvádzanie kozmetických výrobkov na trh, ktoré boli uvedené do obehu pred 3. augustom 2026, nemožno zakázať ani obmedziť z dôvodu nesúladu takýchto kozmetických výrobkov s požiadavkami TR schválených týmto uznesením.

Účelom technického nariadenia je zabezpečiť vysokú úroveň ochrany spotrebiteľa stanovením jasných a jednoznačných požiadaviek na kozmetické výrobky. Zahŕňa všetky aspekty súvisiace s výrobou, označovaním, testovaním a predajom kozmetických výrobkov.

Medzi hlavné ustanovenia nariadenia patria:

  1. Bezpečnosť výrobkov: Požiadavky na zloženie kozmetiky s cieľom zabrániť možným škodlivým účinkom na zdravie spotrebiteľov. Výrobky musia prejsť toxikologickými a inými typmi testov na potvrdenie ich bezpečnosti.
  2. Označovanie a balenie: Jasné a zrozumiteľné označenie, ktoré obsahuje všetky potrebné informácie o zložení, návode na použitie, dátume výroby a dátume exspirácie.
  3. Vyhlásenie o zhode: Výrobcovia a dovozcovia musia poskytnúť dokumenty potvrdzujúce zhodu ich výrobkov so všetkými stanovenými normami a požiadavkami.
  4. Kontrola kvality: Sú stanovené pravidlá na vykonávanie kontroly kvality vo všetkých fázach výroby a dodávok kozmetiky.
  5. Požiadavky na reklamné materiály: Nepravdivé alebo zavádzajúce vyhlásenia o vlastnostiach výrobkov, ktoré môžu zavádzať spotrebiteľov, sú zakázané.

Podľa nových predpisov musí byť každý kozmetický výrobok dôkladne testovaný a certifikovaný, aby sa zabezpečilo, že spĺňa vysoké štandardy bezpečnosti a kvality. Toto nariadenie pomôže spotrebiteľom lepšie sa orientovať pri výbere kozmetických výrobkov a zabezpečí väčšiu transparentnosť na trhu.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/65-2021-%D0%BF#Text


Kozmetické výrobky: https://ekotoxcenters.eu/o-spolocnosti/ponukame/kozmeticke-vyrobky/
REACH Konferencia: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/