Overovanie MSP a administratívne poplatky za žiadosti o spoločné povolenie

Overovanie MSP a administratívne poplatky za žiadosti o spoločné povolenie

Overovanie MSP a administratívne poplatky za žiadosti o spoločné povolenie

ECHA/NR/24/20

Helsinki, 23. júla 2024 – V súlade s novými ustanoveniami potvrdenými Európskou komisiou bude Európska chemická agentúra (ECHA) teraz udeľovať len jeden administratívny poplatok za spoločné žiadosti o autorizáciu, ktoré zahŕňajú žiadateľov s nesprávne deklarovanou veľkosťou spoločnosti. Táto politika platí aj v prípade, že viacerí žiadatelia nepravdivo tvrdia, že sú mikropodnikmi, malými alebo strednými podnikmi (MSP).

Administratívny poplatok bude závisieť od veľkosti najväčšieho žiadateľa v rámci skupiny spoločných žiadostí. Je to v súlade so štruktúrou poplatkov uvedenou vo vykonávacom nariadení Komisie o poplatkoch a platbách splatných agentúre ECHA. Faktúru dostane hlavný žiadateľ. Ak všetci žiadatelia presne uviedli veľkosť svojej spoločnosti, nebude uložený žiadny administratívny poplatok.

Okrem toho sa zmenilo vymedzenie pojmu “finančný zisk” tak, aby zahŕňalo overenie ex ante, ku ktorému dochádza pred vystavením faktúry. Keďže MSP využívajú nižšie poplatky, “finančný zisk” sa vzťahuje na výšku poplatkov, ktorým sa vyhli v dôsledku nepravdivých alebo neúplných informácií.

Výška správneho poplatku a ďalšie ustanovenia zostávajú nezmenené. Revidované a konsolidované rozhodnutie správnej rady agentúry ECHA, ktoré potvrdila Komisia, nadobúda účinnosť 22. júla 2024.

Stránky agentúry ECHA: https://echa.europa.eu/sk/-/sme-verification-only-one-administrative-charge-for-joint-application-for-authorisation-1

Konferencia REACH 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/