Aktuálne informácie o obmedzeniach perzistentných organických znečisťujúcich látok

Aktuálne informácie o obmedzeniach perzistentných organických znečisťujúcich látok

Aktuálne informácie o obmedzeniach perzistentných organických znečisťujúcich látok

Koncom septembra Európska komisia aktualizovala prílohu I k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1021 z 20. júna 2019 o perzistentných organických látkach (POP). Aktualizácia sa vzťahuje na dve látky uvedené v prílohe I:

a) Metoxychlór – koncentrácia rovná alebo nižšia ako 0,01 mg/kg, ak je metoxychlór prítomný v látkach, zmesiach alebo výrobkoch.

b) hexabrómocyklododekán – koncentrácia rovnajúca sa alebo nižšia ako 75 mg/kg, ak je prítomný v látkach, zmesiach alebo výrobkoch alebo je súčasťou výrobkov spomaľujúcich horenie; a koncentrácia rovná alebo nižšia ako 100 mg/kg v prípade použitia recyklovaného polystyrénu pri výrobe materiálov EPS a XPS.

Cieľom zavedenia obmedzenia je ochrana ľudského zdravia a životného prostredia čo najskorším odstránením, obmedzením výroby, používania látok a čo najskorším uvedením perzistentných organických znečisťujúcich látok do obehu, pretože sa hromadia v živých organizmoch a trvalo zostávajú v životnom prostredí.

Chemické látky považované za perzistentné organické znečisťujúce látky môžu byť obsiahnuté v pesticídoch, priemyselných chemikáliách, ako aj v vedľajších produktoch výrobných procesov, degradácie a spaľovania.

Pripomeňme, že nariadenie zakazuje výrobu, uvádzanie na trh a používanie látok uvedených v prílohe I ako takých, v zmesiach alebo výrobkoch, s osobitnou výnimkou na použitie medziproduktov, ktoré sú uvedené v prílohách.

Delegované nariadenie Komisie (EÚ) 2024/2570 z 22. júla 2024, ktorým sa mení nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1021, pokiaľ ide o metoxychlór

Delegované nariadenie – EÚ – 2024/2570 – SK – EUR-Lex (europa.eu)

Delegované nariadenie Komisie (EÚ) 2024/2555 z 21. marca 2024, ktorým sa mení nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2019/1021, pokiaľ ide o hexabrómocyklododekán

Delegované nariadenie – EÚ – 2024/2555 – SK – EUR-Lex (europa.eu)

Webové stránky Ekotox Chemicals Management: https://ekotoxcenters.eu/chemicky-manazment-riadenie-rizik-pri-vyrobe/

Konferencia REACH 2024: https://ekotoxtraining.com/events/reach-conference-2024/