Zvyšky účinných látok v pitnej vode

Zvyšky účinných látok v pitnej vode

Zvyšky účinných látok v pitnej vode

Usmernenia EFSA a ECHA sú už k dispozícii

Od 1. apríla 2026 je v Európe novou požiadavkou posudzovanie vplyvu procesov úpravy vody na účinné látky a ich metabolity. Táto iniciatíva, ktorú spoločne vedú Európska chemická agentúra (ECHA) a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA), sa vzťahuje na nové registrácie a obnovenie registrácie účinných látok v prípravkoch na ochranu rastlín a biocídnych prípravkoch.

Usmerňovací dokument o vplyve procesov úpravy vody na rezíduá účinných látok alebo ich metabolitov vo vode odobratej na výrobu pitnej vody bol uverejnený koncom roka 2023. Prebiehajú diskusie medzi chemickými, agrochemickými spoločnosťami a zmluvnými výskumnými organizáciami s cieľom definovať a overiť jasné stratégie testovania a analytickú podporu na splnenie nových požiadaviek.

Pitná voda sa získava zo zdrojov vrátane povrchovej a/alebo podzemnej vody. V usmernení sa uvádzajú rôzne prístupy na meranie vplyvu procesov úpravy vody na účinné látky aj ich metabolity pri výrobe pitnej vody. Usmernenie sa vzťahuje na procesy používané najmä v Európskej únii vrátane filtrácie, chlorácie, predoxidácie, ozonizácie a UV dezinfekcie. Pomôže to riešiť obavy týkajúce sa verejného zdravia v súvislosti s vystavením škodlivým zlúčeninám v pitnej vode.

Čo je súčasťou testovania?

V rámci viacúrovňového rámca sa podľa možnosti vyhýba štúdiám v prevádzke a v prípade potreby zahŕňa použitie metodík váhy dôkazov a nového prístupu.

Presný počet už používaných účinných látok, ktoré bude potrebné posúdiť, zatiaľ nie je známy, ale odhaduje sa, že ich bude približne 100 až 500, pričom každá z týchto látok má viacero potenciálnych metabolitov. To vedie k obavám výrobcov, ktorí by boli nútení dokončiť testovanie, aby zabezpečili priebežnú zhodu svojich výrobkov.

Ako môže pomôcť spoločnosť Ekotoxikologické centrum Bratislava, s.r.o.?

Spoločnosť Ekotoxikologické centrum Bratislava, s.r.o. ponúka odborné poradenstvo pri registrácii účinných látok v súlade s novými požiadavkami ECHA a EFSA. Pomáhame s testovacími stratégiami, analytickou podporou a splnením legislatívnych požiadaviek na zhodu produktov. Naším cieľom je zabezpečiť bezpečnosť pitnej vody a dodržanie všetkých predpisov.

https://echa.europa.eu/sk/-/echa/efsa-guidance-on-the-impact-of-water-treatment-processes-of-residues-of-active-substances-in-drinking-water