Nový projekt EÚ presadzovania chemickej legislatívy sa zameria na produkty predávané online

Nový projekt EÚ presadzovania chemickej legislatívy sa zameria na produkty predávané online

Nový projekt EÚ presadzovania chemickej legislatívy sa zameria na produkty predávané online

Fórum presadzovania Európskej agentúry pre chemické látky (ECHA). Oznámilo dva veľké projekty na zabezpečenie súladu s predpismi pre produkty predávané online. Prvý projekt nazvaný REACH-EN-FORCE (REF)-13 bude zahŕňať inšpekcie v roku 2025 s cieľom overiť. Či produkty ako hračky, domáce potreby a chemikálie predávané online spĺňajú obmedzenia nariadenia REACH. Inšpektori tiež overia, či sú zmesi riadne klasifikované, označené a zabalené v súlade s nariadením o klasifikácii, označovaní a balení (CLP). Môže sa tiež posúdiť súlad s ďalšími predpismi, ako je nariadenie o perzistentných organických polutantoch (POPs) a smernica o obmedzení nebezpečných látok (RoHS).

Projekt REF-8 odhalil, že značné percento zmesí a predmetov predávaných online porušuje obmedzenia REACH, pričom 78 % nespĺňa nevyhnutné podmienky. Nadchádzajúci projekt bude ťažiť z prísnejších pravidiel pre online predaj. Ako je zákon o digitálnych službách a všeobecné nariadenie o bezpečnosti výrobkov, od ktorých sa očakáva, že posilní úsilie presadzovania.

Druhý projekt, známy ako nariadenie o biocídnych výrobkoch (BPRS), sa zameria na správne označovanie biocídnych výrobkov. Inšpektori zabezpečia, aby informácie na etiketách prípravku zodpovedali autorizovaným údajom obsiahnutým v súhrne charakteristických vlastností lieku. Môžu tiež posúdiť prítomnosť a kvalitu informácií v karte bezpečnostných údajov pre biocídne výrobky.

Projekty REF-13 a BPRS budú pripravené v roku 2024, inšpekcie sú plánované na rok 2025 a správy budú zverejnené v roku 2026. Počas zasadnutia boli navyše zvolení noví predsedovia a podpredsedovia pre fórum a jeho podskupinu pre biocídy. Henrik Hedlund (SE) bude predsedať fóre, zatiaľ čo Katja vom Hofe (DE) a Maria Orphanou (CY) budú podpredsedníčkami. Helmut de Vos (BE) bol zvolený za predsedu podskupiny pre biocídy spolu s Jenny Karlsson (SE) a Eugenom Anwanderom (AT) ako podpredsedu.

Celý článok: https://echa.europa.eu/sk/-/new-eu-chemicals-enforcement-project-to-focus-on-products-sold-online

Ekotox centers „REACH“ podstránka: https://ekotoxcenters.eu/reach/