Projekt presadzovania práva vyzýva na zlepšenie bezpečnostných informácií na ochranu pracovníkov pred chemickými nebezpečenstvami

Projekt presadzovania práva vyzýva na zlepšenie bezpečnostných informácií na ochranu pracovníkov pred chemickými nebezpečenstvami

Projekt presadzovania práva vyzýva na zlepšenie bezpečnostných informácií na ochranu pracovníkov pred chemickými nebezpečenstvami

Spoločnosti majú zavedené systémy na poskytovanie informácií o bezpečnom používaní v dodávateľskom reťazci. Avšak podľa zistení celoeurópskeho projektu presadzovania práva je potrebné zlepšiť kvalitu týchto informácií s cieľom chrániť pracovníkov pred nebezpečnými chemikáliami.

Helsinky 13. decembra 2018 – V rámci piateho celoeurópskeho fóra na presadzovanie práva (REF-5) vykonali orgány z 29 krajín EÚ a EHP 898 inšpekcií na 1 435 látok. Projekt sa zameral na kontrolu toho, ako spoločnosti poskytujú svojim zákazníkom informácie o bezpečnosti nebezpečných chemikálií.

Cieľom projektu bolo zvýšiť povedomie o rozšírenej karte bezpečnostných údajov (extended Safety data sheet e-SDS) a získať obraz o tom, ako efektívne sú komunikované informácie o bezpečnom používaní, ktoré obsahujú.

Inšpektori sa zamerali na povinnosť spoločností podľa nariadenia REACH pripraviť expozičný scenár, ktorý opisuje opatrenia manažmentu rizík v správe o chemickej bezpečnosti a zabezpečiť, aby sa informácie z tohto scenára preniesli do dodávateľského reťazca v rozšírenej KBÚ.

Inšpektori tiež skontrolovali, či následní užívatelia implementujú tieto opatrenia manažmentu rizík alebo vypracujú svoje vlastné hodnotenie bezpečnosti. Inšpektori venovali osobitnú pozornosť tomu, či pracovníci, ktorí manipulujú s nebezpečnými chemikáliami, dostávali bezpečné informácie o používaní a ako sa na pracovisku používali. Na tomto projekte spolupracovali inšpektori REACH, inšpektori bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ako aj environmentálni inšpektori.

Kľúčovým zistením projektu bolo to, že zatiaľ čo spoločnosti majú zavedené systémy na informovanie o bezpečnom používaní informácií v dodávateľskom reťazci, kvalitu týchto informácií je potrebné výrazne zlepšiť.

18% spoločností nebolo v súlade s aspoň jedným z povinností, na ktoré sa vzťahuje projekt presadzovania práva. Celkovo bolo hlásených 296 porušení a bolo prijatých 665 opatrení na presadzovanie práva. 36% z týchto opatrení bolo slovné poradenstvo, 33% písomné poradenstvo, 16% administratívne príkazy a 4% pokuty.

Zistenia v správe podporujú činnosti uvedené v revízii Komisie REACH. Správa tiež poskytuje Komisii a agentúre ECHA odporúčania, aby uprednostňovali vykonávanie krokov vedúcich k preskúmaniu dodržiavania predpisov.

Súvisiace informácie

Fórum pre výmenu informácií o presadzovaní (fórum) je sieť orgánov zodpovedných za presadzovanie nariadení REACH, CLP, BPR a PIC v EÚ, Nórsku, na Islande a v Lichtenštajnsku.

https://echa.europa.eu/sk/-/enforcement-project-calls-for-improved-safety-information-to-protect-workers-from-chemical-hazards