Budúci strategický plán agentúry ECHA: čo najlepšie využívať informácie o chemických látkach v Európe

Budúci strategický plán agentúry ECHA: čo najlepšie využívať informácie o chemických látkach v Európe

Budúci strategický plán agentúry ECHA: čo najlepšie využívať informácie o chemických látkach v Európe

Správna rada prijala viacročnú stratégiu agentúry ECHA na roky 2019-2023. Stratégia definuje priority agentúry ECHA a spôsob, akým ich agentúra bude na tento čas implementovať. Načrtáva príspevok k ochrane ľudského zdravia a životného prostredia v novej ére pre európske a medzinárodné riadenie chemických látok.

Helsinky 14. decembra 2018 – súčasný viacročný pracovný program agentúry ECHA sa skončí v roku 2018, v tom istom roku, v ktorom sa stanovil tretí termín registrácie podľa nariadenia REACH. Agentúra ECHA sa zapojila do otvoreného procesu spolupráce so svojimi partnermi a zainteresovanými stranami, aby definovala svoju budúcu stratégiu, ktorá vyústila do jej prijatia počas decembrovej schôdze správnej rady. Nová stratégia obsahuje aj nové poslanie a víziu agentúry ECHA.

Poslanie agentúry ECHA: My spolu s našimi partnermi pracujeme na bezpečnom používaní chemických látok.

Vízia agentúry ECHA: Byť strediskom poznatkov o trvalo udržateľnom riadení chemických látok, ktoré slúžia širokej škále politík EÚ a globálnych iniciatív v prospech občanov a životného prostredia.

Predsedníčka správnej rady Sharon McGuinness: „Táto stratégia predstavuje dlhú cestu prípravy agentúry ECHApre nasledujúcich päť rokov, ale aj v dlhodobej budúcnosti – s mnohými výzvami, ako je nový finančný rámec EÚ a odstúpenie Veľkej Británie od Únie. Vstupujeme do obdobia, keď agentúra ECHA bude zohrávať kľúčovú úlohu pri implementácii odporúčaní hodnotenia Komisie o REACH, ako aj pri prijímaní nových úloh. Je veľmi dôležité mať prehľad o našom poslaní a mať nastavené správne priority, aby sa všetky naše zainteresované strany na ne mohli spoľahnúť.”

Nová stratégia identifikuje tri strategické priority:

– Identifikácia a riadenie rizika látok vzbudzujúcich obavy (tzv. chemický manažment).
– Bezpečné a trvalo udržateľné využívanie chemikálií podľa odvetví.
– Udržateľné hospodárenie s chemikáliami prostredníctvom vykonávania právnych predpisov EÚ.

Bjorn Hansen, výkonný riaditeľ agentúry ECHA: „Naše nové strategické priority nás vedú k tomu, aby sme čo najlepšie využili náš jedinečný zdroj informácií o chemických látkach v Európe a zamerali naše úsilie tam, kde môžeme poskytnúť najväčší vplyv. To tiež znamená zvýšený dôraz na zabezpečenie súladu s právnymi predpismi EÚ v oblasti chemických látok a zmesí. Máme povinnosť a schopnosti reagovať na výzvy. Naším cieľom je stať sa efektívnejším v najbližších piatich rokoch, ktoré budú tiež podporené novým organizačným usporiadaním agentúry ECHA, ktoré budú v platnosti od januára 2019.“

https://echa.europa.eu/sk/-/echa-s-future-strategic-plan-making-the-best-use-of-information-on-chemicals-in-europe