EkotoxInfo 06/2022

EkotoxInfo 06/2022

EkotoxInfo 06/2022

Hlavné témy: vybrané novinky z chemickej a súvisiacej legislatívy:

  1. Nová definícia nanomateriálu
  2. POP´s Perzistentné organické znečisťujúce látky
  3. Zhrnutie činnosti výborov RAC a SEAC
  4. Správy z Inšpekcií Fóra pre presadzovanie práva
  5. Ďalšie preskúmania účinných látok v biocídnych výrobkoch
  6. Skupinové hodnotenie chemických látok
  7. Ďalšia látka na zozname kandidátskych látok
  8. Novinky týkajúce sa autorizácie biocídnych výrobkov
  9. Potvrdené predpoklady nárastu predaja zahrievaných tabakových výrobkov v krajinách EÚ

Nová definícia nanomateriálu

Európska Komisia navrhla novú definíciu nanomateriálov, ktorá nahradí definíciu z roku 2011. Nanomateriály podliehajú regulačnej kontrole, ktorá má právomoc regulovať chemické látky (REACH), ako aj nariadenia týkajúce sa ich používania v určitých aplikáciách, ako sú biocídne výrobky, kozmetika alebo potraviny.

Európska Komisia odkaz: https://ec.europa.eu/environment/chemicals/nanotech/pdf/C_2022_3689_1_EN_ACT_part1_v6.pdf

EÚ odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022H0614(01)&qid=1623758506160&from=EN

POP’s Perzistentné organické znečisťujúce látky

Komisia prijíma dohodu o ochrane ľudského zdravia a životného prostredia pred perzistentnými organickými látkami (POP). Dohoda pripravuje pôdu pre stanovenie prísnych limitov pre tieto chemické látky v odpade. Existujúce limity boli sprísnené pre päť látok a nové limity boli dohodnuté pre štyri nové látky.

Európska Komisia odkaz: https://environment.ec.europa.eu/news/commission-welcomes-political-agreement-persistent-chemicals-waste-2022-06-21_en

Zhrnutie činnosti výborov RAC a SEAC

Výbor prijal stanoviská k harmonizovanej klasifikácii a označovaniu glyfosátu a striebra a k obmedzeniu obsahu olova v streleckom a rybárskom strelive. Bolo dokončené stanovisko podporujúce obmedzenie 2,4-dinitrotoluénu (2,4-DNT) vo výrobkoch. Výbor prijal aj stanovisko k zníženiu obsahu dechloránu Plus. Konzultácie k návrhom stanovísk sa začali v júni a svoje pripomienky môžete predložiť na webovej stránke agentúry ECHA

ECHA odkaz: https://echa.europa.eu/pl/-/highlights-from-june-2022-rac-and-seac-meetings

Správy z Inšpekcií Fóra pre presadzovanie práva

Inšpektori vykonali kontrolu požiadaviek na autorizáciu podľa nariadenia REACH pre látky z prílohy XIV k nariadeniu REACH. V ďalšom projekte sa skúmalo, či by sa látky získané z odpadu mali registrovať podľa nariadenia REACH, alebo či by sa na ne mohla vzťahovať výnimka. Do konca roka prebiehajú aj celoeurópske kontroly biocídnych výrobkov obsahujúcich schválené alebo ešte neschválené účinné látky. Správy o výsledkoch kontrol budú zverejnené koncom roka 2022.

ECHA odkaz: https://echa.europa.eu/pl/-/highlights-from-june-forum-meeting

Ďalšie preskúmania účinných látok v biocídnych výrobkoch

Výbor ECHA prijal na svojom júnovom zasadnutí rekordný počet stanovísk. Týkajú sa deviatich stanovísk k autorizácii EÚ, z toho piatich k žiadostiam o účinné látky vrátane: aktívneho chlóru, zlúčenín vápnika, kyseliny peroctovej, kyseliny mliečnej a IPBC. Výbor nepodporuje autorizáciu EÚ pre peroxid vodíka v skupine 2. Upozorňujeme, že biocídne výrobky obsahujúce schválené účinné látky podliehajú registrácii výrobkov podľa nových európskych postupov.

Webové stránky Ekotox SK: https://ekotoxcenters.eu/biocidy/

Skupinové hodnotenie chemických látok

Agentúra ECHA zverejnila 4. správu o hodnotení látky v roku 2021. V roku 2021 boli dokončené hodnotenia pre viac ako 1 900 látok, z ktorých väčšina bola zoskupená na základe ich štrukturálnej podobnosti. Približne 25 % hodnotených látok si vyžaduje ďalší manažment rizík. Spoločnosti musia aktívne aktualizovať svoje registrácie podľa nariadenia REACH s aktuálnymi informáciami o látkach. Správa agentúry ECHA tiež zdôrazňuje prudký nárast počtu látok, ktoré si vyžadujú harmonizovanú klasifikáciu a označovanie (CLH).

ECHA odkaz: https://echa.europa.eu/documents/10162/5641810/irs_annual_report_2021_en.pdf/b38d8eec-d375-beb2-98b2-1fb0feb3612a?t=1655382672222

Ďalšia látka na zozname kandidátskych látok

N-(hydroxymetyl) akrylamid bol pridaný do zoznamu kandidátskych látok, pretože môže spôsobovať rakovinu alebo genetické poruchy. Tieto látky môžu byť v budúcnosti zaradené do zoznamu povolených látok. Ak je látka na tomto zozname, jej používanie bude zakázané, pokiaľ spoločnosti nepožiadajú o autorizáciu a Európska komisia im nepovolí pokračovať v jej používaní.

Webové stránky Ekotox SK: https://ekotoxcenters.eu/reach/autorizacia/

Novinky týkajúce sa autorizácie biocídnych výrobkov

Biocídny výrobok SOPUROXID obsahuje kyselinu peroxyoctovú ako účinnú látku, ktorá je zaradená do zoznamu schválených účinných látok Únie podľa článku 9 ods. 2 nariadenia (EÚ) č. 528/2012. Udelenie autorizácia Európskou Úniou s platnosťou od 12. júla 2022 do 30. júna 2032  pre PT2 (Dezinfekčné prostriedky a algicídy, ktoré nie sú určené na priamu aplikáciu na ľudí alebo zvieratá, PT 3 (Veterinárna hygiena) a PT4 (Oblasť potravín a krmív) vo forme rozpustného koncentrátu pre vnútorné priemyselné a profesionálne použitie, spôsob aplikácie – ručné ošetrenie (mopovanie).

(VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2022/964) odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R0964&from=EN

Potvrdené predpoklady nárastu predaja zahrievaných tabakových výrobkov v krajinách EÚ

Európska Komisia zverejnila analýzu predaja a užívania zahrievaných tabakových výrobkov u spotrebiteľov do 25 rokov, ktorá potvrdila zvýšenie objemu predaja na maloobchodnej úrovni v období 2018-2020 o viac ako 10% vo viac ako piatich členských štátoch z údajov v databáze EU-CEG.

(Správa Komisie týkajúca sa stanovenia podstatnej zmeny okolností v prípade zahrievaných tabakových výrobkov)

Európska Komisia odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/PDF/?uri=CELEX:52022DC0279&from=EN