Účinok 21. ATP na nariadenie CLP 

Účinok 21. ATP na nariadenie CLP 

Účinok 21. ATP na nariadenie CLP 

V súčasnosti je v platnosti posledná aktualizácia, 21. prispôsobenie technickému pokroku (ATP) nariadenia o klasifikácii, označovaní a balení (CLP). Aktualizácia prináša nové kritériá na zabezpečenie toho, aby klasifikácia nebezpečných chemikálií zodpovedala najnovším vedeckým poznatkom a medzinárodným normám. Jej cieľom je aj zlepšiť transparentnosť a účinnosť informácií o chemických rizikách.

Medzi hlavné body 21. ATP k nariadeniu CLP patria: 

  1. Revidované kritériá klasifikácie: Nové kritériá majú za cieľ zabezpečiť, aby klasifikácia nebezpečných chemikálií zodpovedala najnovším vedeckým poznatkom a medzinárodným normám. Ich zavedenie je súčasťou snahy zlepšiť bezpečnosť a ochranu ľudského zdravia aj životného prostredia. 
  1. Harmonizované požiadavky na označovanie: Cieľom zmien v požiadavkách na označovanie je poskytnúť jasnejšie a štandardizovanejšie informácie týkajúce sa chemických nebezpečenstiev, čím sa uľahčia bezpečnejšie postupy manipulácie a skladovania. 
  1. Aktualizované informácie o nebezpečnosti: Zlepšenie informovanie o nebezpečnosti sa dosiahne zavedením nových piktogramov a výstražných upozornení, čím sa zlepší jasnosť a účinnosť bezpečnostných informácií o chemických výrobkoch. 

Harmonizované klasifikácie podľa prílohy VI sa budú uplatňovať v EÚ (a Severnom Írsku) od 1. septembra 2025. 

Medzi EÚ a GB existujú značné rozdiely v prípade 28 pridaných látok a 24 zmenených a doplnených látok, čo predstavuje výzvy pre spoločnosti obchodujúce na oboch trhoch pri správe kariet bezpečnostných údajov a etikiet. 

Ak máte akékoľvek otázky alebo potrebujete pomoc s pochopením vplyvu 21. ATP k nariadeniu CLP na vaše procesy chemického manažmentu, neváhajte nás kontaktovať na adrese ekotox@ekotox.sk 

NARIADENIE (EÚ) 2024/197:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/?uri=CELEX:32024R0197 

Webová stránka spoločnosti Ekotox Chemický Manažment: https://ekotoxcenters.eu/chemicky-manazment-riadenie-rizik-pri-vyrobe/