Návrh zakázať PFAS „večné chemikálie“ v hasiacich penách v celej EÚ

Návrh zakázať PFAS „večné chemikálie“ v hasiacich penách v celej EÚ

Návrh zakázať PFAS „večné chemikálie“ v hasiacich penách v celej EÚ

ECHA/NR/21/05

Európska chemická agentúra predkladá návrh na celoeurópske obmedzenie všetkých per- a polyfluóralkylových látok (PFAS) v hasiacich penách.

V prípade prijatia by obmedzenie mohlo znížiť emisie PFAS do životného prostredia o viac ako 13 000 ton za 30 rokov. Odhadované náklady by za rovnaké obdobie predstavovali približne 7 miliárd EUR. Tieto náklady zahŕňajú okrem iného cenu úpravy zariadení na používanie pien bez obsahu PFAS, čistenie zariadení na odstránenie zvyškov peny PFAS a cenový rozdiel medzi PFAS a alternatívnymi penami.

Návrh je založený na informáciách, ktoré boli dostupné v čase jeho prípravy, a možno ich aktualizovať, ak sa objavia nové informácie. Šesťmesačná konzultácia sa má začať 23. marca 2022, počas ktorej môže každý podať pripomienky k návrhu založené na dôkazoch.

Agentúra ECHA zorganizuje 5. apríla aj online prezentáciu s cieľom vysvetliť proces obmedzenia a pomôcť tým, ktorí majú záujem zúčastniť sa konzultácie.

Okrem toho päť európskych krajín (Holandsko, Nemecko, Dánsko, Švédsko a Nórsko) pracuje na návrhu obmedzenia, ktorý sa bude vzťahovať na všetky PFAS na iné použitie. Svoj návrh plánujú predložiť agentúre ECHA v januári 2023. Hodnotenie rizika zavedené v návrhu na obmedzenie PFAS v hasiacich penách je relevantné pre všetky PFAS. To znamená, že tiež pripraví pôdu pre hodnotenie rizík v rámci širšieho obmedzenia PFAS.

Ďalšie kroky

Vedecké výbory agentúry ECHA pre hodnotenie rizík a sociálno-ekonomickú analýzu teraz začnú posudzovať navrhované možnosti obmedzenia. Vo svojom hodnotení zohľadnia vedecké dôkazy získané počas konzultácií. Spoločné stanovisko týchto dvoch výborov sa očakáva v roku 2023.

Spolu s 27 členskými štátmi EÚ prijme rozhodnutie o obmedzení a jeho podmienkach Európska komisia – na základe návrhu a stanoviska výborov.

Celý článok: https://echa.europa.eu/sk/-/proposal-to-ban-forever-chemicals-in-firefighting-foams-throughout-the-eu