Agentúra ECHA identifikuje riziká plynúce z PVC aditív a uvoľňovania mikročastíc

Agentúra ECHA identifikuje riziká plynúce z PVC aditív a uvoľňovania mikročastíc

Agentúra ECHA identifikuje riziká plynúce z PVC aditív a uvoľňovania mikročastíc

Pri skúmaní Európskej agentúry pre chemické látky (ECHA) sa zistilo, že niektoré látky pridávané do polyvinylchloridových (PVC) plastov, ako plastifikátory, môžu predstavovať riziko pre ľudí a životné prostredie. Aby sa obmedzilo používanie týchto prísad a minimalizovalo uvoľňovanie mikročastíc PVC, budú potrebné regulačné opatrenia.

Helsinki, 28. novembra 2023 – Agentúra ECHA zhromaždila na žiadosť Európskej komisie informácie o potenciálnych rizikách prísad PVC a samotného PVC pre ľudské zdravie a životné prostredie. Takisto zvážila možné alternatívy a posúdila spoločenské dopady potenciálnych opatrení na riadenie rizík.

Šetrenie sa zameralo na 63 prísad do PVC, vrátane zmäkčovadiel, tepelných stabilizátorov a spomaľovačov horenia. Kľúčové zistenia naznačujú, že by bolo potrebné regulačné opatrenie:

minimalizovať riziká spojené so zmäkčovadlami, najmä ortoftalátmi, ktoré sú všeobecne škodlivé pre reprodukciu;

minimalizovať riziká plynúce z tepelne stabilizujúcich organocínov, ako je DOTE, ktoré môžu spôsobiť vývojové malformácie a poškodenie reprodukcie;

znížiť emisie spomaľovačov horenia, ako je navrhnuté v regulačnej stratégii agentúry ECHA pre spomaľovače horenia; a

zavádzať a zlepšovať technológie, ktoré minimalizujú emisie mikročastíc PVC, najmä v recyklačných zariadeniach a na skládkach. Uvoľňovanie mikročastíc PVC prispieva k znečisteniu plastmi. Tieto mikročastice tiež obsahujú škodlivé prísady, a preto by minimalizácia ich uvoľňovania následne znížila emisie týchto prísad.

Riziká z PVC živice pre pracovníkov a životné prostredie sú považované za adekvátne kontrolované s ohľadom na aktuálne prevádzkové podmienky a bezpečnostné opatrenia spoločností. Tento záver nasledoval po analýze materiálov používaných pri výrobe PVC živice, výrobného procesu, likvidácie odpadu a vystavení PVC prachu.

Prešetrovanie agentúry ECHA bolo teraz zaslané Európskej komisii, ktorá ho posúdi a rozhodne. Či je potrebné formálne požiadať agentúru ECHA, aby pripravila návrh obmedzení podľa nariadenia REACH.

Pozadie

Skúmanie agentúry ECHA podporuje komisiu pri určovaní toho, ako by bolo možné potenciálne riziká z PVC aditív a PVC kontrolovať. Práca prispieva k cieľom stratégie EÚ pre plasty a záväzku EÚ znížiť znečistenie plastmi v rámci Programu OSN pre životné prostredie (UNEP).