EkotoxInfo 3/2022

EkotoxInfo 3/2022

EkotoxInfo 3/2022

EkotoxInfo 3/2022

Hlavné témy marcového Ekotox-Informačného letáku – vybrané novinky z chemickej a súvisiacej legislatívy:

1. Zachovanie povolenia na uvedenie biocídov na trh v Nemecku
2. Nové odporúčania agentúry ECHA týkajúce sa registračných požiadaviek v nariadení REACH
3. Obmedzenie látok PFAS
4. Nezáväzné usmernenie pre odvetvie fyzikálnych látok
5. Rýchla konzultácia pre S-metachlór
6. Nové obmedzenia v kozmetike pre metyl-N-metylantranilát
7. Novinky týkajúce sa schvaľovania biocídnych výrobkov
8. Novinky týkajúce sa schvaľovania prípravkov na ochranu rastlín
9. Oznámenie podnikom, ktoré v roku 2023 plánujú na trh EÚ uvádzať fluórované uhľovodíky vo veľkých množstvách
10. Plánované webináre k reforme EÚ REACH  

* Zachovanie povolenia na uvedenie biocídov na trh v Nemecku BAuA (Spolkový inštitút pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci) v Nemecku zverejnil nové požiadavky na vnútroštátne autorizácie biocídnych výrobkov: „Neues Meldeverfahren für Biozidprodukte“. Na základe nových požiadaviek musia byť biocídne výrobky uvedené na nemecký trh pred 26. augustom 2021 potvrdené/re- notifikované do 31. marca 2022, ak má výrobok zostať na trhu.
V rámci nového oznámenia sa vyžadujú nové informácie a dokumenty.  Ignorovanie oznamovacej povinnosti znamená, že výrobok by sa nemal uviesť na nemecký trh.

Nové usmernenie: https://ekotoxcenters.eu/news/biocidy-spolkova-republika-nemecko-nove-poziadavky-narodnej-notifikacie-do-31-3-2022/

* Nové odporúčania agentúry ECHA týkajúce sa registračných požiadaviek v nariadení REACH Agentúra ECHA aktualizovala svoje odporúčania týkajúce sa informácií, ktoré sa majú predkladať pri registrácii chemických látok, aby pomohla spoločnostiam skvalitniť ich registračné dokumentácie. Agentúra pridala ďalšie rady o tom, ako uplatňovať prístup read-across, a o váhe dôkazov, ktoré sa majú predložiť. Zlepšenia sa konkrétne týkajú ustanovení o tom, ako uplatňovať prístup read-across a váhu dôkazov a ako kombinovať oba prístupy, čo umožní upustiť od testovania na zvieratách.
Registrujúci by mali podľa potreby aktualizovať svoju registráciu podľa nariadenia REACH, aby zabezpečili, že ich dokumentácia spĺňa požiadavky na informácie.
https://echa.europa.eu/sk/recommendations-to-registrants

Ekotox REACH: https://ekotoxcenters.eu/news/eu-reach-poziadavky-na-informacie-v-ramci-registracnej-dokumentacie

* Obmedzenia látok PFAS Európska chemická agentúra predložila návrh na celoeurópske obmedzenie všetkých per- a polyfluóralkylových látok (PFAS) v hasiacich penách. Návrh vychádza z informácií dostupných v čase jeho prípravy a môže byť aktualizovaný v závislosti od technologického pokroku a nových informácií. Konzultácie sa majú začať 23. marca 2022 a budú trvať ďalších 6 mesiacov.
Okrem použitia PFAS v hasiacich penách pracuje päť európskych krajín (Holandsko, Nemecko, Dánsko, Švédsko a Nórsko) na návrhu obmedzenia, ktoré sa bude týkať všetkých PFAS v iných aplikáciách. Svoj návrh plánujú predložiť agentúre ECHA v januári 2023.

PFAS v hasiacich penách: https://ekotoxcenters.eu/news/navrh-zakazat-pfas-vecne-chemikalie-v-hasiacich-penach-v-celej-eu

* Nezáväzné usmernenie pre odvetvie fyzikálnych látok Príprava nezáväzných usmernení pre kadernícky priemysel je súčasťou súboru spoločne dohodnutých opatrení na podporu samostatného vykonávania európskej rámcovej dohody o ochrane zdravia a bezpečnosti pri práci v kaderníckom priemysle. Okrem dohodnutého obsahu tento dokument poskytuje niektoré informácie o usmerneniach týkajúcich sa výziev na pracovisku v súvislosti s pandémiou COVID-19.
https://osha.europa.eu/en/publications/non-binding-guidelines-hairdressing-sector?fbclid=IwAR1XyyL9JPRFpuEkBW3YKVs5Jsw6Q6Ww5ZZLnI7JTRE5gA8WGjuEQWfdERQ

* Rýchla konzultácia pre S-metachlór Nemecko oznámilo návrh harmonizovanej klasifikácie a označovania (CLH) S-metolachloru (ISO) a predložilo ho na konzultáciu, ktorá sa skončila 3. septembra 2021., ale medzitým sa objavili ďalšie údaje o karcinogenite.
Agentúra ECHA začala rýchlu konzultáciu o objasnení, ktorá potrvá do 7.3.2022.

https://echa.europa.eu/pl/harmonised-classification-and-labelling-targeted-consultations

* Nové obmedzenia v kozmetike pre metyl-N-metylantranilát 1. februára 2022. Európska komisia uverejnila nariadenie Komisie (EÚ) 2022/135, ktorým sa zavádzajú určité obmedzenia používania metyl-N-metylantranilátu (M-N-MA) v kozmetike.  Doteraz neexistovali žiadne obmedzenia pre M-N-MA, ale 49. zmena noriem IFRA obmedzila jeho používanie na 0,1 % v niekoľkých kategóriách výrobkov kvôli jeho fototoxickým účinkom. Podľa novej položky v prílohe III k nariadeniu EÚ o kozmetike sa M-N-MA môže používať: vo výrobkoch na nechanie pôsobiť až do 0,1 %; vo výrobkoch na oplachovanie až do 0,2 %. Kozmetika, ktorá nespĺňa nové obmedzenia, sa nesmie uvádzať na trh po 21. auguste 2022. Okrem toho od 21. novembra 2022 musia nevyhovujúce výrobky zmiznúť z pultov obchodov.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R013

* Novinky týkajúce sa schvaľovania biocídnych výrobkov Biocídny výrobok Mydis – výkonný orgán Spojeného kráľovstva pre zdravie a bezpečnosť, predĺžil platnosť opatrenia , ktorým sa povoľuje jeho sprístupnenie na trhu Severného Írska a jeho používanie do 23. februára 2023.
(VYKONÁVACIE ROZHODNUTIE KOMISIE (EÚ) 2022/137)

Výrobok obsahujúci alkyl (C12-16)benzyldimetylamónium-chlorid – používa sa ako čistiaci prostriedok s dlhodobým účinkom na odstraňovanie vrstiev nánosov na dreve, tehlových konštrukciách, strešných krytinách, dlažbovom kameni a iných povrchoch. Výrobok je určený na prevenciu rastu neželaných rias a ochranu proti riasam. Aplikácia v exteriéri. Výrobok, ktorý obsahuje účinnú látku v koncentrácii 2,4 % sa považuje za biocídny výrobok v zmysle článku 3 ods. 1 písm. a) nariadenia (EÚ) č. 528/2012 a patrí medzi výrobky typu 2.
(VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2022/146)

Biocídny výrobok Clinisept + Skin Disinfectant – obsahuje ako účinnú látku aktívny chlór uvoľňovaný z chlórnanu sodného. Aktívny chlór uvoľňovaný z chlórnanu sodného je schválený na použitie v biocídnych výrobkoch typu 1 (osobná hygiena človeka) podľa vymedzenia v prílohe V k nariadeniu (EÚ) č. 528/2012. Výkonný orgán Spojeného kráľovstva pre zdravie a bezpečnosť, povoľuje sprístupňovanie biocídneho výrobku na trhu a jeho používanie, do 6. mája 2023.
(VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2022/155)

Biocídny výrobok označený v registri pre biocídne výrobky číslom BC-RW058475-96 – na etikete biocídneho výrobku musí byť zahrnutá informácia: „Na manipuláciu s výrobkom sa vyžaduje nosenie ochranných rukavíc odolných voči chemikáliám (materiál rukavíc má špecifikovať držiteľ autorizácie v informáciách o výrobku) a ochranného odevu na jedno použitie, minimálne typu 6 EN 13034 alebo rovnocenného ochranného odevu. V prípade ak žiadateľ o autorizáciu alebo povoľujúci orgán identifikujú opatrenia, ktorými sa dosiahne úroveň zníženia expozície rovnocenná alebo vyššia ako zníženie dosiahnuté nosením ochranných prostriedkov uvedených, dané opatrenia sa použijú namiesto uvedených osobných ochranných prostriedkov a špecifikujú sa na etikete biocídnych výrobkov a v autorizácii.
(VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2022/323)

Kreozol – predĺženie opatrenia na obmedzenie používania určitého dreva ošetreného kreozotom a látkami príbuznými kreozotu a jeho uvádzania na trh vo Francúzsku. Dátum skončenia platnosti schválenia kreozotu na použitie v biocídnych výrobkoch typu 8 bol 8. septembra 2021. Schválenie sa predĺžilo z pôvodných 27 mesiacov n a 59 mesiacov.
(VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2022/326)

* Novinky týkajúce sa schvaľovania prípravkov na ochranu rastlín Účinná látka s nízkym rizikom Bacillus amyloliquefaciens kmeň IT-45:  účinná látka bola schválená 27. februára 2022 a koniec platnosti je 27. februára 2037.
(VYKONÁVACIE NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2022/159)

* Oznámenie podnikom, ktoré v roku 2023 plánujú na trh EÚ uvádzať fluórované uhľovodíky vo veľkých množstvách

Fluórované uhľovodíky sú látky, ktoré sú uvedené v oddiele 1 prílohy I k nariadeniu (EÚ) č. 517/20014, alebo zmesi obsahujúce jednu z látok: HFC-23, HFC-32, HFC-41, HFC-125, HFC-134, HFC-134a, HFC-143, HFC-143a, HFC-152, HFC-152a, HFC-161, HFC- 227ea, HFC-236cb, HFC-236ea, HFC-236fa, HFC-245ca, HFC-245fa, HFC-365mfc, HFC-43-10mee.
Každé uvedenie týchto látok na trh (s výnimkou prípadov celkového ročného množstva menšieho ako 100 ton ekvivalentu CO2 za rok) podlieha limitom v rámci systému kvót.
Dovozcovia sú povinní mať v čase prepustenia fluórovaných uhľovodíkov do voľného obehu platnú registráciu na portáli F-Gas a v licenčnom systéme pre fluórované uhľovodíky. Takáto registrácia sa považuje za povinnú dovoznú licenciu. Podobná licencia je potrebná na vývoz fluórovaných uhľovodíkov.
Od 1. januára 2022 musia dovozcovia podľa integrovaného sadzobníka Európskych spoločenstiev (TARIC) na jednotnom colnom doklade (JCD) uvádzať množstvá fluórovaných uhľovodíkov v ekvivalentoch CO2 v čase prepustenia do voľného obehu, pričom dovozcovia by mali byť uvedení ako „príjemca“.
Podniky musia predložiť vyhlásenie o predpokladaných množstvách na rok 2023 na portáli F-Gas a v licenčnom systéme pre fluórované uhľovodíky v období na oznámenie od 14. marca 2022do 13. apríla 2022, 13.00 hod.(SEČ).
(EURÓPSKA KOMISIA, Oznámenie podnikom, ktoré v roku 2023 plánujú na trh Európskej únie uvádzať fluórované uhľovodíky vo veľkých množstvách, 2022/C 44/13)

* Plánované webináre k reforme EÚ REACH
26. apríla 2022 – Registrácia podľa nariadenia REACH v EÚ – navrhované zmeny

Cieľom webového stretnutia je predstaviť aktuálny stav návrhov a názory zainteresovaných strán. Využíva sa tak možnosť vypočuť si návrhy a diskutovať o nich a prediskutovať rôzne aspekty konkrétnych návrhov.
Hlavné témy:
•    nové požiadavky na informácie v procese registrácie podľa nariadenia REACH v EÚ;
•    viac informácií o používaní a expozícii;
•    Faktor hodnotenia zmesi (MAF).

Viac informácií na: https://ekotoxtraining.com/events/eu-reach-registration-changes-covering/ alebo https://reachtraining.eu/cz/skoleni

Kompletnú správu nájdete tu: https://ekotoxcenters.eu/aktuality
 
* Webináre 2022
Aktuálne webináre pre širokú oblasť chemickej legislatívy, BOZP a OŽP: https://reachtraining.eu/skolenia-sk  
   

EKOTOX CENTERS

Konzultačné a poradenské služby pre výrobcov a dovozcov (EU REACH, CLP, detergents, RoHS, WEEE, POPs…) Karty bezpečnostných údajov a registrácia nebezpečných zmesí v členských krajinách EÚ (Poison Centers), UFI a viac Biocídy Bezpečnosť kozmetických výrobkov Chemický manažment Hodnotenie environmentálnych a zdravotných rizík

Pokiaľ máte nejaké otázky, prosím neváhajte nám napísať email, alebo zavolať na kontakty uvedené nižšie.