EkotoxInfo 04/2022

EkotoxInfo 04/2022

EkotoxInfo 04/2022

  1. Aktualizácia kariet bezpečnostných údajov do konca roka 2022
  2. Mapovanie potenciálne škodlivých chemických látok
  3. Závery marcového zasadnutia Výboru pre biocídne výrobky
  4. Závery zo zasadnutia výboru RAC a výboru SEAC
  5. Nový zoznam hodnotených látok CoRAP na roky 2022 – 2024
  6. Revízia nariadení REACH a CLP
  7. Aktualizácia požiadaviek na registráciu látok v nariadení REACH
  8. Pridanie ďalších piatich látok do autorizačného zoznamu podľa nariadenia REACH
  9. Aktualizácia zoznamu chemických látok, ktoré podliehajú oznamovacej povinnosti pri vývoze
  10. Novela zákona č.124/2006  Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci
  11. Novinky týkajúce sa schvaľovania biocídnych výrobkov

1.Aktualizácia kariet bezpečnostných údajov do konca roka 2022

Pripomíname, že v júni 2020 bolo uverejnené nariadenie 2020/878/EÚ, ktorým sa mení príloha II (obsah karty bezpečnostných údajov) k nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registrácii, hodnotení, autorizácii a obmedzovaní chemikálií (REACH). V novom vzore karty bezpečnostných údajov sa okrem iného zohľadňuje: potreba uvádzať špecifické koncentračné limity, ako aj multiplikačné faktory a odhady akútnej toxicity; povinnosť uvádzať informácie o nanoforme častíc a prítomnosti endokrinných disruptorov.

Všetky existujúce karty bezpečnostných údajov bez zmien sa môžu používať do 31. decembra 2022. Po tomto dátume môžu byť v obehu len karty bezpečnostných údajov, ktoré sú v súlade s najnovším vzorom definovaným v nariadení 2020/878/EÚ.

Webové stránky Ekotox KBÚ:https://ekotox.eu/sds-new-requirements-2022/

2.Mapovanie potenciálne škodlivých chemických látok

V roku 2021  Agentúra ECHA posúdila celkovo 1900 chemických látok a kategorizovala ich na základe ďalších regulačných potrieb pre každú látku. Cieľom agentúry ECHA je do roku 2027 preskúmať všetky registrované chemické látky v množstve nad 1 tonu ročne, zaradiť ich do príslušnej kategórie a vyhodnotiť ďalšie regulačné opatrenia každej látky (alebo skupiny látok).

Na webovej stránke agentúry ECHA nájdete úplný zoznam látok s priradenou kategóriou alebo informácie o tom, či látka podlieha ďalším regulačným potrebám, či už bolo hodnotenie ukončené alebo sa na ňom pracuje.

Výsledky hodnotenia sú pre podnikateľov kľúčovou otázkou, pretože môžu ovplyvniť:

– zaradenie látky do autorizačného zoznamu

– obmedzenia používania určitých látok vrátane látok ED

– potrebu aktualizácie registrácie podľa nariadenia REACH

ECHA link: https://echa.europa.eu/pl/-/mapping-of-potentially-harmful-chemicals-on-target-to-meet-2027-goal

3.Závery marcového zasadnutia Výboru pre biocídne výrobky

Okrem toho výbor prijal nasledovné štyri kladné stanoviská k povoleniam EÚ:

– Propán-1-ol – PT1

– propán-2-ol – PT2 a PT4

– L – (+) kyselina mliečna – PT2

– aktívny chlór uvoľnený z chlórnanu sodného – PT2

Podniky, ktoré používajú látky uvedené vo vyššie uvedených skupinách výrobkov, budú musieť po ich úradnom schválení požiadať o registráciu v rámci európskych postupov, aby mohli výrobky naďalej uvádzať na trh.

ECHA link: https://echa.europa.eu/pl/-/highlights-from-march-bpc-meeting

4.Závery zo zasadnutia výboru RAC a výboru SEAC

V marci sa uskutočnilo zasadnutie výborov pre hodnotenie rizík (RAC) a Výboru pre sociálno-ekonomickú analýzu (SEAC). Nórsko navrhnuté obmedzenia týkajúce sa Dechlorátu Plus podporilo s odôvodnením, že každá z navrhovaných možností by mohla byť úmerná prínosom pre spoločnosť a vzniknutým nákladom. Na zasadnutí oba výbory prijali stanovisko k preskúmaniu a hodnoteniu priemyselného používania 1,2-dichlóretánu a dve stanoviská k stanoveniu limitných hodnôt expozície na pracovisku (OEL) pre 1,4-dioxán a izoprén. Okrem toho bolo prijatých 10 stanovísk k harmonizovanej klasifikácii a označovaniu vrátane klasifikácie síry a viacstenných uhlíkových nanorúrok.

ECHA link: https://echa.europa.eu/pl/-/highlights-from-march-rac-and-seac-meetings

5.Nový zoznam hodnotených látok CoRAP na roky 2022 – 2024

Priebežný plán Spoločenstva (CoRAP) bol aktualizovaný na obdobie rokov 2022-2024 a je uverejnený na webovej stránke agentúry ECHA. V pláne sa stanovuje hodnotenie 27 látok, pri ktorých existuje podozrenie, že predstavujú riziko pre ľudské zdravie a životné prostredie. Z 27 látok uvedených v zozname, boli dve látky prerozdelené a 25 látok bolo presunutých z predchádzajúceho zoznamu (2021 – 2023) uverejneného 17. marca 2021. Registrujúci by mali skontrolovať, či je potrebné aktualizovať ich dokumentácie k látkam o príslušné nové informácie, napríklad o nebezpečnosti, tonáži, použití a expozícii, a či nie je potrebné aktualizovať registračnú dokumentáciu.

Webové stránky Ekotox REACH:https://ekotox.eu/news/community-rolling-action-plan-update-covering-the-years-2022-2023-and-2024/

6.Revízia nariadení REACH a CLP

Verejná konzultácia o zmene a doplnení nariadenia REACH sa skončila 15. apríla a legislatívny proces sa posunul do ďalšej fázy. Posúdenie vplyvu by malo byť dokončené a predložené spolu s návrhom Komisie vo 4. štvrťroku 2022. Revízia nariadenia REACH bude mať významný vplyv na výrobcov, pracovníkov a používateľov chemických látok v celej Európe. Očakáva sa, že niektoré plánované zmeny nariadenia REACH zvýšia náklady pre priemysel. Nariadenie CLP bude tiež predmetom cielenej revízie spolu s ďalšími sektorovými právnymi predpismi o chemických látkach a prispôsobenie revízie nariadenia CLP sa plánuje na 2. štvrťrok 2022.

EC link: https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/


Odkaz na manažment chemikálií Ekotox: https://ekotoxcenters.eu/chemicky-manazment-riadenie-rizik-pri-vyrobe/

7.Aktualizácia požiadaviek na registráciu látok v nariadení REACH

Dňa 24. marca 2022 Európska komisia uverejnila zmeny a doplnenia príloh VI až X nariadenia REACH (NARIADENIE KOMISIE (EÚ) 2022/477). Aktualizácia príloh zahŕňa revidované požiadavky na registráciu chemických látok v Európskej únii podľa nariadenia REACH. V druhej polovici roka 2022 agentúra ECHA uverejní aktualizovanú príručku o požiadavkách na registráciu. Firmy by sa mali začať pripravovať na aktualizáciu svojich registračných dokumentácií látok, keďže zmeny sa začnú uplatňovať v októbri 2022.

Webové stránky Ekotox REACH:https://ekotox.eu/news/updating-requirements-for-chemical-substances-registration-under-reach/

8.Pridanie ďalších piatich látok do autorizačného zoznamu podľa nariadenia REACH

Agentúra ECHA identifikovala päť látok ako látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy (SVHC) z dôvodu ich reprotoxických, karcinogénnych alebo endokrinne disruptívnych vlastností. Zmena právneho aktu zoznamu látok, na ktoré sa vzťahuje udeľovanie autorizácie na používanie (príloha XIV k nariadeniu REACH), bola uverejnená 11. apríla v Úradnom vestníku EÚ. Spoločnosti, ktoré chcú pokračovať v používaní týchto látok po uvedenom dátume zániku, budú musieť predložiť žiadosť o autorizáciu.

Odkaz na autorizáciu Ekotox REACH:https://ekotox.eu/news/five-substances-added-to-eu-reach-authorisation-list/

9.Aktualizácia zoznamu chemických látok, ktoré podliehajú oznamovacej povinnosti pri vývoze

Európska komisia aktualizovala prílohy I a V k nariadeniu o predbežnom informovanom súhlase (nariadenie PIC, (EÚ) č. 649/2012). Nariadenie PIC upravuje dovoz a vývoz určitých nebezpečných chemikálií a ukladá povinnosti spoločnostiam, ktoré chcú tieto chemikálie vyvážať do krajín mimo EÚ. Aktualizácia bola vydaná 20. apríla 2022 a nadobudne účinnosť 1. júla 2022.

Webové stránky Ekotox PIC:https://ekotox.eu/news/updated-list-of-chemicals-covered-by-pic-export-notification-22/

10.Novela zákona č.124/2006  Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci

Zákon č. 114/2022 upravuje frekvenciu oznamovania a informovania zamestnancov zo strany zamestnávateľa najmä o pracovným prostriedkom, postupom, novým alebo zmeneným nebezpečenstvám a ohrozeniam na obdobie najmenej raz za tri roky.

Funkcia autorizovaného bezpečnostného technika sa mení na bezpečnostného technika.

Právnická osoba, ktorá podáva žiadosť na Národný inšpektorát práce, za účelom získania oprávnenia na overovanie plnenia požiadaviek bezpečnosti technických zariadení už nie je povinná predložiť doklad, ktorým preukáže, že je akreditovaná na overovanie plnenia požiadaviek bezpečnosti technických zariadení.

Predlžuje sa lehota spísania a zaslania záznamu o registrovanom pracovnom úraze zo strany zamestnávateľa a to najneskôr do ôsmych dní po oznámení vzniku registrovaného pracovného úrazu.

Novelou zákona sa upravujú požiadavky na kvalifikáciu bezpečnostného technika a príloha č. 1b.

Osvedčenie bezpečnostného technika vydané pred 1. januárom 2023 stráca platnosť najneskôr 1. januára 2025.

11.Novinky týkajúce sa schvaľovania biocídnych výrobkov

Biocídny výrobok ARIEL chlorine Professional System 5 chlorine bleach for white
wash
–  obsahuje  účinnú látku aktívny chlór uvoľnený z chlórnanu sodného, ktorá je zahrnutá do zoznamu schválených účinných látok. Autorizáca bola udelená na odbodie od 24. apríla 2022 do 31.marca 2032.

(VYKONÁVACIE ROZHODNUTIE KOMISIE (EÚ) 2022/527) odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32022R0527

FREE WEBINAR: May 24 2022; 9:00 – 11:00

EU Reform of „the authorisation and restrictions“ system

https://ekotoxtraining.com/events/eu-reform-of-the-authorisation-and-restrictions-system/